Ripsgele`!

Du finner meg på facebook : kake elskere


Den norske sommeren er kort men den gir oss verdens beste bær og frukt. Denne uke har jeg sneket meg rundt i havene til familie, nabo og venninde og fått samlet nok rips til en god posjon gele`. Jeg planter nok en busk eller to på min egen plen neste sommer.
Gele`er ikke vanskelig å lage, og den lagrer du i fryseren så slipper du å koke glass og holde på med syltevoks. Om du ikke har tid til å lage gele`nå, så rens bærene og frys de og lag fersk gele`når du trenger det i mindre posjoner.

Dette er nydelig ved siden av middagsmat og dansk tradisjon er som tilbehør til oksesteken. ..men jeg skal nå bruke det meste til mine kaker...

Rens bærene for blad og div. Stilkene kan godt sitte på, men om du skal fryse bærerne hele, rens de av stilkene også.



Vei hvor mye bær du har og ha de i en romslig kjele.





pr 500 gr bær tilsetter du 100 gr vann. Hell dette over bærene i kjelen og sett på varme.

Det synker god sammen når saften slippes fra bærene.




Etter 5 minutter er det klart til å bli silt.





Ha en stor bolle og en spagettisil. Et kjøkkenhåndle skyldes godt i vann så ikke det er tøymykner i klede som kan sette bismak på geleèn.



Hell, forsiktig dette er varmt, gjennom kledet. La det stå og renne fra seg en god stund. Når det ikke er så varmt lenger, presser du ut så mye saft du klare gjennom kledet.




Mål i et decilitermål hvor mye saft du har og ha dette tilbake i ren kjele. Når dette er koker demp varmen noe og la det småkoke i noen minutter. Skum av det rosa skummet som danner seg. Hell så i sukker å la det småkoke mens du rører til alt sukker er oppløst.
100 gr pr dl saft  Ta vekk fra varmen og la det kjølne litt av.




Disse plastbegerne bruker jeg, de rommer ca 1.5 dl. Øs gelen i begrene før den har stivnet og la det kjøle av på benken.  Tre en pose over hvert beger og knyt igjen og frys de ned.





Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits